Tuesday, April 24, 2012

devils in the details

well i have it printing now for the most part, i found this very handy extruder at thingiverse Thing:18619 it allowed me to use a PTFE piece i had for a insulator, and so far it is working pretty good, but i think i might have a few more kinks to work out, but i hope to find them soon.

i also made this guy to give me a little better cooling, or at least so i hope.thing:21994 it is a spacer and a fan mount for a 40mm fan i think it work well for the job,

but i am still working on leveling the bed, but is seems like it is always moving on me, so i need to check some things on it so i know there all snug, and it reminds me just how stubborn it is to lever a bed some times.

i still have some setting to get fine tuned, but it feels great having a printable area of 180mm x180mm i can now print allot of things i wanted to but was not able to on my Huxley.

but at least now with a proper multi meter i have been able to test some things out better, and feeling allot better about the readings. i am just glad my wife tends to over look small tools, i would be in the dog house again i think.


thankfully asking forgiveness is easier than permission. 

Tuesday, April 17, 2012

Tools




i got this the other day here in town for a good price, 200 plus tax, i thought i twas a good find because i was looking for a multimere that was rms, and could do thermocouples, so far it seems like a nice unit, and accourate, it even came with a thermocouple and i was already able to verify that i was reading within a few degrees of what my printers said they were at, though i will say this much though the settins on room temp on my mendel are a little off, it is not 30c in here but when its was up to temp in my test it was less than 4c off what my ramps board said it was.

hey any one see that pebble watch on kick started, i thought it was interesting and i backed it http://www.kickstarter.com/projects/597507018/pebble-e-paper-watch-for-iphone-and-android

Sunday, April 15, 2012

caution user error, replace user

most of this weekend i have been trying to work on my Mendel, and so far i have pretty much everything done, even got some PLA through the hot end, then that's where the trouble started.....grumble grumble.

what little printing i could do things look relativity square, but i would get about 3-5 layers up then it would stop coming out unless i really pushed on the PLA going into the extruder.
i think its getting a little on the warm side.

this was the main plug


my other main issue is still how hot the the cold end of the hot end is getting, you can see in the top video that it is getting hot enough that it is making the PLA get soft and also starting to pull in some of the nuts too. this issue is going to cause me some more trouble i think seeing how i am not sure the best way to rectify it.
mind you i am happy i am finding this issue now and not half way into a print. i doubt that would end well.

i wish i could get my hands on some small pieces of Dibond again it has worked great for me in the past and it seems to take the heat away too. and it is pretty easy to work with, when ya have your tools.

but i am glad i got it all calibrated so far, but i still need to print things to find out just how well i do have it calibrated, so i hope to have things all wrapped up soon, but until i get this hot end issue worked out it will be hard to tell.

allot of my hot end stuff is from makergear, and there stuff has been great so far, gotta love user error. now if i can only get thing to work i will be happy. 


Wednesday, April 11, 2012

oh those little things.

well i have made allot of progress and allot of stumbling along the way too, but i am getting there. i did manage to get it to start to print, just barely.

i need to double check the temps on my hot end, i think it is reading high, i was not able to get much to print with the setting at 185c but when i did put it up too 230 it was coming out a little too hot, so i will need to get another way to measure the temp, my ir temp reader dose not like to read in such a tight spot.




i am also running into a little issue with my X axis slipping, yep you can see it in the pics above. i have to finish the belt tensioner  on the X carriage still so i will try to finish that part up soon. so maybe that will help.
though at first it felt a little rough on the X axis after some use now it is starting to feel better on the lm8uu bearings, so maybe this issue will get better with time too.

i also fixed allot of my issues with the Z axis too, it turned out that the bolts holing my bearings on that bet were too tight causing allot of extra friction. but not i have to slow it down in the firmware, it is trying to move too fast causing it to miss steps, i will say this much though for the most part my homing speeds are dead on, so i just need to slow town its top speeds.

one of the things i need to do is cool down my X carriage i will show pictures later but i think a part of it got a little warm and softened up hear the extruder body, so i am going to make a spacer/fan mount to blow cool air over the PEEK  part of the makergear hot end and keep my PLA cool on the X carriage. 

now to order another spool of PLA, man i wish it did not go up in price so much.

Sunday, April 8, 2012

its alive

hey i got it to move today yay i am now getting the endstops back on it and the flags for them too.

Z rebuilt

the back of the extruder




i am going to have to think of a name soon i think



the back


this one took a few tries

i am getting it back together again, i use modified RepRap pro Mendel files that i made, most of my issues with them were the limited size of my Huxley. but hey i am getting there again.

i am still a little worried about how stiff my Z axis feels but it is allot better now than it was. the threaded rods and smooth rods look much better now, they almost look parallel  

If everything works better than last time i will wire it back up.

i did learn what was wrong with my end stops it turns out that I (watashi wa baka, thumbs up to who guesses what that means). turns out i got 2 of my resistors wrong on a few of them. i only found out because i got my multi meter back from my old house. yay

it also turns out that my other stepper motor was bad, i am not sure how though, it feels normal but all i could ever get it to do was jitter around so i might just take it apart to see if i can find the issue, and i also might have a dead pololu, so i used my spare and ordered another one, i hope i should not have ordered 2.

i also saw this today http://richrap.blogspot.ca/2012/04/universal-paste-extruder-ceramic-food.html at first when i saw it, I thought at first there was way too many gears there for an extruder. but i like the design

i look forward to getting this new printer up and running, its a bloody shame that PLA got so pricy now. i was using it because it was allot cheaper, and smelled allot better than abs. but i know my wife will get after me if i go to ABS it will smell allot more.